tvprofil.net

Ubio sam majku - poster

Ubio sam majku

I Killed My Mother (2009)

imdb

Žanr: drama, romantika

Ocjena: 7.5/10
Država: Kanada
Redatelj: Xavier Dolan
Scenarist: Xavier Dolan
Glumci: Anne Dorval, Xavier Dolan, François Arnaud, Suzanne Clément, Patricia Tulasne

Drama o odrastanju osjetljivog sedamnaestogodišnjeg Huberta koji sa svojom samohranom majkom Chantal ima izuzetno turbulentni odnos. Svađe i netrpeljivost s pokojim izljevima ljubavi i nježnosti svakodnevna su pojava u Hubertovom životu. Smeta ga gotovo sve. Majčina sklonost kiču, način na koji jede, način na koji razmišlja i možda bi se pomislilo da je sve bez razloga, međutim, Chantal opet na svoj način vrlo rado manipulira svojim sinom tinejdžerom. U godinama kada otkriva svoju seksualnost, Hubert taji od majke da je zaljubljen i hoda s Antoninom kojeg često posjećuje u njegovom domu...
Debitantsko ostvarenje izuzetno talentiranog, mladog (r. 1989.) Kanađanina, glumca, redatelja, scenarista, producenta Xaviera Dolana. Miljenik festivalskih žirija (Cannes, Venecija, Toronto...), izuzetno ambiciozan, Dolan godišnje "izbacuje" po jedan film, a teme kojima se bavi međuljudski su odnosi začinjeni propitivanjem seksualnosti, unutarnji konflikti koji dovode do osobnih proturječja. Filmski likovi su pomno psihološki profilirani, imaju svoje navike i običaje, utopljeni su u monotonu svakodnevicu, a riječ je o običnim ljudima koje svakodnevno susrećemo.
"Ubio sam majku" vrvi autobiografskim elementima te je kroz odnos majke i sina izvrsno opisana jedna od najintrigantnijih životnih situacija - odnosa kada su ljubav i mržnja sjedinjeni u svakodnevnoj životnoj relaciji.
Sa svojim prvim filmom Dolan je osvojio čak tri nagrade u Cannesu te brojne druge na ostalim festivalima.

[Povratak]


Pretraživanje:
Moji kanali | Ostali kanali | Desktop TvProfil.net