tvprofil.net

Šangaj - poster

Šangaj

Shanghai Gypsy (2012)

imdb

Žanr: Drama

Ocjena: 7.2/10
Država: Slovenija
Redatelj: Marko Nabersnik
Scenarist: Feri Lainscek, Marko Naberšnik
Glumci: Visar Vishka, Asli Bayram, Senad Basic, Marjuta Slamič, Jasna Diklić

"Šangaj" je ljubavna priča nastala na osnovu romana Ferija Lainščeka. Glavni protagonisti su članovi romske porodice Mirga koji žive u vrijeme pada Jugoslavije, u vrijeme kada su mnogi ljudi zaboravili da ljepota života leži, zapravo, u malim stvarima. Priču o četiri generacije pripovijeda središnji lik filma Lutvija Belmondo Mirga.
Film je sniman u Murskoj Soboti i njenoj okolini, gdje je specijalno za potrebe snimanja izgrađeno romsko naselje. Direktor fotografije je Miloš Srdić, scenograf je Miha Ferkov, a kostimograf Nataša Rogelj. Autor muzike za film je Saša Lošić Loša. Nastao u produkciji Arsmedije iz Ljubljane, ovaj filmski projekat sa budžetom od preko 2.5 miliona eura predstavlja najskuplji slovenski film od vremena nezavisnosti.
Napravljen po uzoru na gansterske filmske epove tipa Coppolinog 'Kuma' ili Leonevog 'Bilo jednom u Americi', vraća iluziju na veliko platno i priča priču o posve drugačijim Romima, onima koje nismo sretali u drugim velikim filmovima iz romskog miljea sa ovih prostora, poput 'Skupljača perja' Saše Petrovića ili 'Doma za vešanje' Emira Kusturice. Za razliku od njih, 'Šangaj' nije crna socijalna drama ili neorealistička markesovska bajka, već jedna romantizirana priča o životu Roma u jednom vremenu, kroz čiju se sudbinu oslikava uspon i pad bivše zajedničke države.

[Povratak]

Preporuke

Poster
Život drugih (2006)
Poster
Staze slave (1957)
Poster
Naša majka (2010)
Poster
Distant Voices, Still Lives (1988)

Pretraživanje:
Moji kanali | Ostali kanali | Desktop TvProfil.net