tvprofil.net

Svijet jazza


Fotografija oduvijek prati jazz. Početkom 20. stoljeća prve svirače bluesa i jazza nisu ovjekovječili ni filmovi, ni fonografi, nego upravo fotografije.
Ima li fotografija možda sličnosti s jazzom? Mehanička dotjeranost ni u fotografiji nije dovoljna. Ona mora biti jasna, mora zadovoljavati određene standarde. A ipak, reći će teoretičari, puno je onih koji okidaju, a malo onih koji uspiju napraviti dobru fotografiju. Koja je to onda misterija fotografije? U kojem času ona postaje kreativna? Radi li se i tu o improvizaciji?
Damil Kalogjera počeo se zanimati i za fotografiju i za jazz u isto vrijeme. Ne uspijevajući se osloboditi te ljubavi, ne prestaje snimati i bilježiti život jazza. Danas nema kluba u kojem se u Zagrebu sviralo a da Damil u njemu nije snimao. Od Lapidarija, Podruma i Kulušića, do kultnog B. P. cluba, pa i VIP-a, i svih onih mjesta gdje se danas svira. On je znao prepoznati trenutak, kut gledanja, motiv, ali je znao i improvizirati i snaći se. Je li to naučio od glazbenika koje prati cijeli život? Improvizirana glazba i improvizirana fotografija u istom okviru. Može li se dati bolja definicija jazz fotografije?
Urednica i redateljica: Melanija Pović Jagarinec
Suradnici i novinari: Davor Hrvoj, Saša Drach
Facebook/SvijetJazza

[Povratak]

Pretraživanje:
Moji kanali | Ostali kanali | Desktop TvProfil.net